Fem månader kvar till stadigt växande cykelfesten Velofondo i Vårgårda – och nu kan du få råd och tips av ett verkligt proffs hur man bäst förbereder sig.

Magnus Bäckstedt, som bland annat vunnit klassiska endagarsloppet Paris-Roubaix och varit etappsegrare i Tour de France, ska själv köra Velofondo och kommer på vägen dit att med jämna mellanrum dela med sig av sina tankar kring bland annat träning, kost, hälsa och allmänt välbefinnande.

– Det viktigaste nu är att komma i gång med cyklandet. Varje meter du gör har du med dig under resten av säsongen, säger Magnus Bäckstedt.

Även om det nu 40-åriga ex-proffset satsar på en aktiv triathlonkarriär kommer han att kombinera det med att köra ett antal motionslopp, bland annat Velofondo, i klassiska cykeltillverkaren Crescents färger.

– Vi är väldigt glada att få jobba ihop med Magnus. Han kommer bland annat att jobba med praktisk produktutveckling som en sorts testpilot, säger Crescents marknadschef Johanna Smedberg.

I samband med en kampanj för företagets racercyklar finns också möjlighet att vinna en startplats i Velofondo.

– Tanken är att bilda ett Crescent Team Racing där Magnus bidrar med sin kunskap inför de utmaningar som väntar i Velofondo och andra motionslopp, säger Johanna Smedberg.

Velofondo, som är öppet för både motionärer och elitåkare, ligger insprängt mellan två deltävlingar av Crescent Women World Cup i Vårgårda. På fredagen körs damernas lagtempo och på söndagen avgörs linjeloppet, förhoppningsvis med OS- och VM-medaljören Emma Johansson som en av huvudrollsinnehavarna.

– För svensk cykel är det viktigt att vi kan visa upp både elit och bredd som man gör i Vårgårda. Elit skapar bredd och en större bredd ger förutsättningar för att få fram nya elitåkare. Den utvecklingen går hand i hand, säger Magnus Bäckstedt.

För Vårgårda Cykelklubb är kombinationen motion/elit en viktig del av verksamheten – inte minst ekonomiskt.

– Världscuptävlingarna och MTB-loppen med internationella och svenska eliten på plats är stora evenemang att dra runt.   Intäkterna från Velofondo ger oss ett tillskott för att hålla igång också den elitsatsning som vi tror är viktig för utvecklingen av svensk cykelsport, säger Vårgårdas ordförande Hans Jönsson.

 

Magnus Bäckstedts tre vårtips för cykelmotionären:

1) Kom i gång efter vintervilan. Det är inte alls nödvändigt att avsätta två-tre timmar för ett pass även om jag vet att det finns elitmotionärer som tycker att det är bortkastad tid om man inte tar en rejäl långtur. Ta cykeln till jobbet eller kör ett lättare spinningpass.

2) Idrottar man inte till vardags kan man självklart starta säsongen med promenader eller lättare joggning. Men då aktiveras andra muskulaturer än de som används på cykeln. Så har du möjlighet – sätt dig på sadeln. Varje meter du gör finns med under resten av säsongen.

3) I influensatider ska man hålla koll på kroppens signaler. Är man lite snuvig och så är det inga problem att fortsätta motionera lätt. Men vid besvär nedanför nacken ska man vila och inte träna förrän besvären är borta.