image (6)

Inne på den sista veckan av cykelklassikern Giro d´Italia ser Gösta Fåglum Pettersson, 75 år i höst, tillbaka på sin historiska seger i loppet. På cykelmuseet i Vårgårda domineras ett av utställningsrummen av bilder, minnen och priser från den bragdartade triumfen 1971.

Under de närmaste dagarna kan ni själva följa hans egen berättelse från det dramatiska avgörandet för mer än 40 år sedan.

GÖSTAS GIRO – DEL 1:

Värste konkurrenten fick bogseringshjälp

”Ferretti, laget som jag körde för, hade satsat på en åkare vid namn Zilioli. När han snabbt föll bort hade jag väldigt lite hjälp från övriga i laget och någonstans mitt i Girot låg jag nere på 12:e plats. Men min chans kom på en etapp där vi skulle köra från Kitzbühel uppför Grossglockner i Österrike. En stigning på i snitt 10 procent. Jag körde direkt och Michelotto som då hade ledartröjan blev avhakad. Jag fick rapporter om att han tappade två, tre, fyra, fem minuter och jag var säker på att ta över ledartröjan. Även om jag inte vann etappen. Men till allas förvåning kom han plötsligt upp till etappmålet bara 1,5 minuter efter mig. Fullständigt obegripligt. Det blev ett väldigt rabalder sedan flera vittnat om att han hängt på bilar längs vägen uppför. I dag hade han blivit utslängd ur loppet direkt. Då fick han 800 kronor i böter, en minuts tidstillägg och fick behålla ledartröjan. Men det skulle komma fler berg…”