Inne på den sista veckan av cykelklassikern Giro d´Italia ser Gösta Fåglum Pettersson, 75 år i höst, tillbaka på sin historiska seger i loppet. På cykelmuseet i Vårgårda domineras ett av utställningsrummen av bilder, minnen och priser från den bragdartade triumfen 1971.

Under de närmaste dagarna kan ni själva följa hans egen berättelse från det dramatiska avgörandet för mer än 40 år sedan.

GÖSTAS GIRO – DEL 2:

”Jag blev bombarderad med ägg av åskådarna”

”Jag tog över tröjan dagen efter turbulensen uppför Grossglockner. Samma dag åkte vi igenom Michelottos hemby. Det blev inget vänligt mottagande. Folk längs vägen slängde ägg på mig. De borde väl ha slängt på honom i stället. Det var ju han som hade fuskat.

Men det var inte slut på dramatiken där. I en av de sista stora utförskörningarna punkterade plötsligt både mina däck. Jag fattar än i dag inte hur det gick till. Men servicebilen var snabbt uppe och jag tappade inte mer än 20 sekunder och kunde behålla ledartröjan inför avslutningen.”

Läs del 1 här.

image (15)

Gösta Pettersson Fåglum i hans och brödernas museum på Tånga Hed i Vårgårda.