Inne på den sista veckan av cykelklassikern Giro d´Italia ser Gösta Fåglum Pettersson, 75 år i höst, tillbaka på sin historiska seger i loppet. På cykelmuseet i Vårgårda domineras ett av utställningsrummen av bilder, minnen och priser från den bragdartade triumfen 1971.

Under de närmaste dagarna kan ni själva följa hans egen berättelse från det dramatiska avgörandet för mer än 40 år sedan.

GÖSTAS GIRO – DEL 3:

”Otroligt trots den stora ledningen”

”Inför sista tempoetappen in till Milano hade jag en och en halv minuts försprång. Men det var ingen säker marginal med regn i luften och 10 000-tals människor längs gatorna. Det räcker med att en hund sticker ut i gatan så är det kört. Men det höll hela vägen. Jag blev tvåa på etappen och hade en segermarginal på över två minuter. En härlig känsla. Jag fick pokal av italienske presidenten och dagen efter var det massor av festligheter i Capannoli där Ferretti har sin fabrik. Men jag minns att Zilioli, som var tänkt att vara den som hela vårt lag skulle köra för, nonchalerade mig totalt. Där var jag inte populär.”