Marcus Fåglum Karlsson spurtade hem segern i Velofondo Vårgårda på lördagen.
Bildtext: Marcus Fåglum Karlsson spurtade hem segern i Velofondo Vårgårda på lördagen.
Foto: AWFoto.nl

Visst blev det en Fåglum högst upp på prispallen i Velofondo Vårgårda.

Marcus Fåglum Karlsson vann en spurtstrid med åtta man inblandade längs Kungsgatan i centrala Vårgårda.

– Jag är inte den snabbaste spurtaren men vet att jag kan hålla farten ganska länge. Och när jag hamnade så fint till i de snäva kurvorna in mot upploppet kändes det bra, säger den 20-årige Falköpingsåkaren.

Det var andra segern på tre år för Marcus. Han vann också 2012 – men den här gången gick de 14 milen en kvart snabbare än förra gången.

– Ja, det var bra fart hela vägen. Vi kom loss i en bra grupp ganska tidigt och kunde hålla undan hela vägen.

Tvåa i den dramatiska slutstriden blev Uppsalas Alexander Wetterhall och trea Marcus Fåglum Karlssons klubbkamrat Joakim Åleheim.

– Klart att det känns extra roligt att vinna i Vårgårda som är så starkt förknippat med namnet Fåglum, säger Marcus vars morfar Sture ingick i den brödrakvartett med Gösta, Erik och Tomas med rötter i Vårgårda som vann både VM-guld och OS-silver i lagtempo.

Årets upplaga av Velofondo blev en rekordvariant, både när det gäller kvalitet och kvantitet. 516 cyklister kom till start i det kombinerade motions- och elitloppet. Och startfältet i herrarnas tävlingsklass innehöll i stort sett alla toppåkare från sommarens SM-tävlingar.

– Det är ännu roligare att vinna när så många bra åkare var med, säger Marcus Fåglum Karlsson.

Tävlingen som avgörs mellan Vårgårdas två världscuplopp innehöll också fler damer än tidigare i elitklassen. Segrade gjorde Falköpings Julia Olsson som åkte i mål som 67:a i huvudklungan.