Sena kvällsförberedelser inför tävlingen, bara fem timmars sömn och ingen vätskelangning i värmen.

Det låter inte som optimala förutsättningar inför ett 140 kilometer långt cykellopp.

Men Sebastian Balck, Team Treberg Bianchi, trotsade problemen och vann Vårgårdas Velofondo.

 

– Men man kunde ju starta rätt förutsättningslöst. Det var bara att köra på och se hur det skulle gå, säger årets SM-sexa.

Och som han körde.

Vann först ett bergspris, sedan ett spurtpris – och sedan stack han ifrån det namnkunniga fältet med två mil kvar att köra.

– Jag fick en lucka i samband med att jag tog spurtpriset. Då tänkte jag att det är lika bra att trycka på. Men en mil från mål var jag riktigt slut. Jag hade bara två små vattenflaskor med mig och vi hade ingen langning efter banan. Men det ordnade sig ändå…

27-åringen kom ensam in på upploppet längs Kungsgatan i centrala Vårgårda och hann göra segergest i god tid. Tvåa blev John Nilsson Skara och trea Martin Gotting, Föreningen Göteborg CT.

Förre proffscyklisten Magnus Bäckstedt, som bland annat vunnit klassiska Paris-Roubaix, har fungerat som ambassadör för Vårgårdas Velofondo och 40-åringen hängde med i huvudklungan en bit bakom segraren. Innan loppet var planen att enbart åka runt och njuta av värmen och de vackra omgivningarna – men…

– Det är alltid så. När nummerlappen kommer på vaknar tävlingsinstinkten. Jag gjorde några attacker men man har inte den rätta accelerationen och tillslaget längre.

– Men det var en jättefin bana och verkligt kul att köra. Jag kommer tillbaka!