För två år sedan vann Marcus, i fjol var brorsan Alexander tvåa.

Det är klart att det ska vara en Fåglum i topp i Vårgårdas Velofondo.

–     – Visst är det är extra kul att få vinna ett lopp på ett ställe som är så starkt kopplat till Fåglum-bröderna. Jag ska verkligen göra allt för att kunna vara med och slåss om segern på lördag, säger Marcus Fåglum Karlsson.

 

Den 20-årige Falköpingsåkaren har räknats som ett stort framtidslöfte i svensk cykel. JVM-fyra för några år sedan och i somras bronsmedaljör på SM.

– Jag siktar så klart på att hamna i ett proffslag så småningom. Jag tycker att jag har tagit några steg varje år men det är en bit kvar ännu, säger Marcus.

Namnet Fåglum bär stolta cykeltraditioner. Morfar Sture var en i den berömda brödrakvartett från Vårgårda som tillsammans med Gösta, Erik och Tomas tog tre VM-guld och ett OS-silver och sedan blev proffsåkare i Italien.

Och pappa Jan Karlsson, med smeknamnet ”Vartofta”, tog OS-brons i lagtempo 1988.

– Pappa hjälper mig med en hel del träningstips. Han kom ju långt med den träningen och vet vad som krävs. Så jag lyssnar ganska mycket på honom.

Har det varit en fördel eller belastning att heta Fåglum och vara cyklist?

– Ingen belastning i alla fall. Jag har inte mött någon som ställer hårdare krav på mig bara för att jag har det namnet. Men det är många som förknippar det med cykel och det är bara roligt.

Årets upplaga av Velofondo, där både elitåkare och motionärer möts, har det starkaste och största startfältet någonsin på elitsidan.

Marcus Fåglum Karlsson utmanas bland annat av SM-segraren Michael Olsson, SM-tvåan Alexander Wetterhall, Johan Svensson, sexa i SM och fjolårssegraren Andreas Thell.

– Kul att det är många bra åkare som vill vara med. Jag ser fram emot att tävla i Vårgårda igen, säger Marcus Fåglum Karlsson.